Refractometru manual
Un refractometru este un instrument de laborator sau de teren care permite măsurarea unui indice de refracție (refractometrie). Refractometrul manual tradițional este un instrument analog pentru măsurarea indicelui de refracție al lichidelor. Acesta funcționează pe principiul unghiului limită, prin care lentilele și prismele proiectează o linie de umbră pe un mic reticul de sticlă din interiorul instrumentului, care este apoi afișată utilizatorului printr-un ocular de mărire.
Concentrația de zahăr
Refractometrele sunt utile pentru o serie de analize, cum ar fi măsurarea concentrației de zahăr (Brix) în produse precum miere, sucuri de fructe și băuturi energizante. Brix indică greutatea zahărului într-o soluție de 100 de grame de zahăr din trestie.
Câteva picături pe prisma de măsurare a refractometrului sunt suficiente pentru a testa indicele de refracție al unui lichid. Raza de lumină reflectată proiectează o umbră pe un mic reticul de sticlă din interiorul instrumentului. Linia și scala pot fi vizualizate printr-un ocular de mărire. Rezultatul majorității refractometrelor este corectat cu o compensare automată a temperaturii (ATC).
Industria alimentară utilizează intens refractometrele pentru a determina concentrația exactă de Brix în gemuri, fructe, sucuri de fructe, miere, sirop, vin și alte produse alimentare. În industria chimică și petrolieră, refractometrele sunt utilizate pentru măsurarea soluțiilor antigel, acizilor din baterii, emulsiilor apă-ulei etc.
Sunt necesare doar câteva picături de lichid pentru a citi indicele de refracție de pe scala încorporată. Toate refractometrele sunt echipate cu ATC (cu excepția RF.5190) și scale speciale.
Refractometru analogic RF.6520
- Domeniu de măsurare: 0 - 20 Brix
- Precizie: 0,1
- Compensare automată a temperaturii
- calibrat la 20 °C